Guiant el nostre futur

Formació

Formant ments científiques independents

El nostre objectiu és proporcionar coneixement d'alta qualitat i eines tècniques per  incrementar les habilitats i l'autoconfiança dels i de les estudiants perquè siguin científics i científiques de pensament crític i independent. L’ICM posa especial èmfasi en l'enfocament interdisciplinari en les ciències marines.

Ens centrem en una tutoria personalitzada dels joves investigadors i investigadores a través de l'assessorament de la seva feina de recerca i l'organització de cursos altament especialitzats.

Doctorat en Ciències del Mar

El Doctorat en Ciències del Mar és un Programa Interuniversitario en el que hi participen la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya, i també 3 centres del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC): el Institut de Ciències del Mar (ICM), el Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) i el Centre d'Investigació i Desenvolupament (CID). El programa ha estat verificat positivament per l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) (juliol de 2013) i pel Consejo de Universidades (setembre de 2013).

El Doctorat en Ciències del Mar combina elements formatius avançats i flexibles amb una massa crítica d’investigadors i tècnics reconeguts, un conjunt d’infraestructures de primer nivell (tant de laboratori com al mar), una activitat científica rellevant i una activitat socioeconòmica lligada al mar altament significativa. Per això, constitueix el millor marc per guiar i dirigir els alumnes interessats a completar la seva formació confeccionant una tesi doctoral en aquest àmbit.

Més informació del programa
Queralt lab
ICM Cares

ICM Cares és un programa orientat a fomentar el talent del personal de l'ICM des del principi fins al final de la relació amb la institució. L'objectiu principal és ajudar les persones a incorporar-se a l'Institut i ajudar-los a desenvolupar les seves habilitats per preparar-los per enfrontar nous desafiaments a la seva vida professional, contribuint alhora a l'excel·lència d'ICM.

Cobreix totes les etapes del cicle de vida professional: reclutament; incorporació; desenvolupament; compromís i motivació; i sortida.

Per a l'etapa de Desenvolupament, hem llançat el Pla de Formació de l’ICM. Per a més detalls, consulteu aquest enllaç (per usuaris interns):

Pla de Formació
Seminaris

Seminaris setmanals - Friday talks

Els seminaris dels divendres de l’ICM s'organitzen des de 1990 per  comunicar els últims avenços en ciències marines i terrestres, per brindar la possibilitat d'expandir les activitats de recerca dins el centre, i per intercanviar idees entre diferents grups de treball.

Pots veure les darreres xerrades al nostre canal de YouTube.

Descarrega el programa complet de Friday’s talks 2022

[Programes anteriors: 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021]

 

Seminaris específics

A part de les "Friday talks", s'organitzen seminaris oberts a tot el personal de l’ICM de les diferents línies de recerca. L'enfocament científic de les xerrades varia entre els departaments i grups, si bé comparteixen un triple objectiu: fomentar l'intercanvi dels avenços en cada sector, promoure debats científics oberts i millorar l’habilitat comunicativa dels científics i científiques.

Veure esdeveniments
ICM Conference room during talk
Ramon Margalef Summer Colloquia

Amb l'objectiu de capacitar els joves científics i científiques de grau i postgrau, l’ICM organitza un curs anual d'estiu anomenat "Ramon Margalef Summer Colloquia". Aquest curs, organitzat anualment des de 2013 (a excepció de 2019), té com a objectiu plantejar una perspectiva interdisciplinària de l'ecologia marina, fomentant la discussió i l'intercanvi d'idees entre la comunitat científica jove i experimentada. Durant els col·loquis, mestres i estudiants de diferents països i disciplines tenen l'oportunitat de debatre sobre els desafiaments presents i futurs en el camp de l’ecologia.

Entre 2013 i 2018, el "Ramon Margalef Summer Colloquia" es va coorganitzar amb l’Associació Catalana d'Oceanògrafes i Oceanògrafs (ACOIO). A partir de 2020, s'organitzarà conjuntament amb la Sociedad Ibérica de Ecología (SIBECOL) i l'Associació Mar de Ciència, una de les associacions actives de l’ICM.

Anar a la web
Ramon Margalef Sumer Colloquia logo
Cursos Barcelona Ocean

Els cursos Barcelona Ocean ofereixen formació especialitzada en ciències marines a professionals, investigadores i investigadors, estudiants de postgrau i públic en general. Els cursos s'imparteixen a les instal·lacions de l’ICM i se centren en tres blocs de capacitació principals: Temes generals i divulgació, Fonaments de ciències marines i Cursos tècnics especialitzats.

Anar a la web
Barcelona seafront