Notícies | 21 maig 2024

Arrenca DIGI4ECO, enfocat a millorar la conservació marina a través de la digitalització i la robòtica

Share

La iniciativa, coordinada per l'ICM-CSIC, tindrà en compte els efectes de la pressió humana i el canvi climàtic, cosa que permetrà dissenyar i desenvolupar plans de gestió més efectius.

Les estacions submarines com les de la fotografia permetran recopilar informació molt valuosa / OBSEA.
Les estacions submarines com les de la fotografia permetran recopilar informació molt valuosa / OBSEA.

Fa escasses setmanes arrencava el projecte europeu DIGI4ECO (𝐷𝑖𝑔𝑖𝑡𝑎𝑙 𝑇𝑤𝑖𝑛-𝑠𝑢𝑠𝑡𝑎𝑖𝑛𝑝 𝑜𝑔𝑖𝑐𝑎𝑙 𝑚𝑜𝑛𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖𝑛𝑔 𝑜𝑓 𝑟𝑒𝑡𝑝𝑝 𝑛 𝑓𝑖𝑠ℎ𝑒𝑟𝑦 𝑑𝑒𝑝𝑙𝑒𝑡𝑒𝑑 𝑎𝑟𝑒𝑎𝑠), que té com a objectiu digitalitzar dades antigues i crear un entorn digital òptim per a l’extracció d’indicadors ecològics clau per a l'aplicació de polítiques dirigides a millorar la restauració i la conservació dels hàbitats marins. Així mateix, aquest entorn digital s'anirà nodrint de nova informació obtinguda mitjançant estacions submarines i plataformes robòtiques d'última generació.

Durant la reunió inicial del projecte, celebrada el mes de març passat a l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), els membres del consorci es van centrar a definir els principals objectius de DIGI4ECO i establir un full de ruta per assolir-los. 

“Durant els pròxims 4 anys, els 18 socis del projecte, provinents de 10 països europeus, treballarem conjuntament per millorar l'estat de conservació dels hàbitats marins europeus del Mediterrani i de l'Atlàntic", indica Jacopo Aguzzi (ICM-CSIC), el coordinador del projecte.

Dades a l'abast de tothom

Una de les prioritats de la iniciativa és recopilar, ordenar i posar a disposició de la comunitat científica i dels organismes de gestió dades que encara no s'han utilitzat mitjançant l'ús de noves eines com ara la intel·ligència artificial.

"Això ens permetrà extreure informació numèrica d'imatges i vídeos, a part d'estandarditzar i harmonitzar informació de diferent naturalesa i format en bancs de dades centralitzats per part dels socis participants", explica l'investigador Joan B. Company, que afegeix que "l'estandardització de processos i la recopilació de dades biològiques i ambientals mitjançant càmeres i sensors oceanogràfics i geoquímics permetrà ampliar l'àmbit del monitoratge ecològic passant de metres a hectàrees, a part d'augmentar la freqüència i continuïtat de l’adquisició de dades".

Cal destacar que el projecte contempla l'obtenció de dades gràcies a l'ús de robots i observatoris submarins. Això, juntament amb les imatges obtingudes a través de càmeres d'alta definició, permetrà caracteritzar les comunitats de grans depredadors i conèixer com aquestes es relacionen amb la resta d'ecosistemes marins. Finalment, mitjançant procediments geoestadístics s'escalarà la informació de punts concrets fins a escales regionals.

"Tot això ens ajudarà a dissenyar rutines automatitzades tenint en compte indicadors ecològics com la densitat d'espècies i la biodiversitat, la qual cosa és clau per al desenvolupament de models ecològics adaptatius, la precisió dels quals es pot anar afinant mitjançant la incorporació progressiva de noves dades", detalla l'equip científic.

Adquisició de dades a temps real

Gran part de les dades d'algunes de les espècies clau s'obtindran a temps real a partir d'eines de biologging, cosa que ajudarà a entendre la resposta de moltes espècies tant a canvis ambientals com a aquells provocats per l'activitat humana. Això és essencial per millorar les prediccions en la gestió pesquera, que han de considerar aspectes biològics, ambientals, socials i econòmics.

Amb tot, l'equip científic assegura que el projecte ofereix una "oportunitat única" per posar en comú dades històriques amb altres de més recents, cosa que permetrà establir comparacions espaciotemporals i avaluar l'estat actual dels mars i oceans europeus, una informació molt valuosa per als responsables de la presa de decisions en l'àmbit de la gestió mediambiental.

Entre els centres i organitzacions involucrades en el projecte figuren: 2 Coronis Computing, Università Politècnica delle Marche, Atlantic Technological University, Tuco Yacht Vaerft Aps; la Universitat Politècnica de Catalunya, l'Educational Excellence Corporation, l'Engitec Systems International, el Geomar Helmholtz Centre for Ocean Research de Kiel; la Gothenburg University, Graal Tech, la Stazione Zoologica Anton Dohrn, Spartan Space, Spaceapps, el National Centre for Scientific Research "demokrits", Robust Systems Engineering, Stratagem i el Marine Institute d'Irlanda.