Notícies | 02 Març 2023

Barcelona acollirà la Conferència de la Dècada dels Oceans de l'ONU del 2024

Share

L'esdeveniment, en què participarà l'ICM-CSIC, pretén trobar solucions basades en la ciència per aconseguir un oceà més sostenible.

La conferència es durà a terme del 10 al 12 d'abril del 2024 a Barcelona / © HEMAV
La conferència es durà a terme del 10 al 12 d'abril del 2024 a Barcelona / © HEMAV

Tres anys després de l'inici de la Dècada de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030), Barcelona serà la seu de la Conferència de la Dècada dels Oceans de l'ONU de 2024, un esdeveniment que reunirà la comunitat i els socis de la Dècada, entre els quals hi ha l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), per celebrar els èxits aconseguits i establir prioritats conjuntes de cara al futur.

La conferència es durà a terme del 10 al 12 d'abril del 2024 i està organitzada per la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona a través de la Fundació Barcelona Capital Nàutica, i el Comitè Nacional de la Dècada dels Oceans d'Espanya, liderat pel Ministeri de Ciència i Innovació a través del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha celebrat que aquesta conferència tingui lloc a Barcelona perquè "enforteix el compromís d'Espanya amb l'economia blava i el desenvolupament sostenible de l'oceà i, a més, confirma el posicionament del nostre país en el camp de les ciències marines".

"Catalunya té una llarga tradició com a centre de recerca marina i ciències del mar i com a hub marítim, amb un fort compromís amb la sostenibilitat. Aquesta sinergia amb la Dècada converteix Catalunya i Barcelona en un lloc ideal per a la primera reunió en persona de la comunitat mundial implicada en la Dècada des del seu inici l'any 2021", segons el conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent.

"És un honor per a la ciutat de Barcelona acollir un congrés de tanta rellevància per al nostre planeta. Som una ciutat de mar, i el mar és a la nostra identitat, cultura i economia. Barcelona impulsa l'economia blava per crear empreses i ocupació de qualitat, sumant sostenibilitat mediambiental", segons ha assenyalat la Tercera tinenta d'Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet.

L'esdeveniment oferirà una oportunitat única perquè governs, líders, sectors marítims, filantropia, universitats, sector privat, ONG i altres actors reflexionin sobre els èxits dels primers tres anys de la Dècada dels Oceans i defineixin una visió col·lectiva per al futur, amb l'objectiu de generar el coneixement necessari per a solucions basades en la ciència relacionades amb els desafiaments globals, com ara el canvi climàtic, la seguretat alimentària, la conservació de la biodiversitat, l'economia oceànica sostenible, la contaminació i els perills naturals. La conferència inclourà exemples concrets i millors pràctiques en ciència oceànica per brindar la ciència que necessitem per a l'oceà que volem.

Abans i després de la conferència principal tindran lloc una sèrie d'esdeveniments nacionals i internacionals relacionats d'alt nivell, així com esdeveniments paral·lels, exhibicions i esdeveniments de networking rellevants per als temes de la conferència.

Vladimir Ryabinin, Secretari Executiu de la COI/UNESCO, ha destacat la importància de la conferència com una oportunitat perquè actors de tot el món reflexionin col·lectivament sobre l'ús de la ciència i el coneixement per a la gestió sostenible dels oceans i aplanin el camí per al futur de la Dècada.

Properament, es donaran a conèixer més detalls sobre el programa, el procés de registre i les convocatòries de propostes per a esdeveniments paral·lels. Si voleu rebre actualitzacions, si us plau registreu-vos aquí.