Grup de recerca

Biologia de la Reproducció i Epigenètica Ambiental

Investiguem factors interns i ambientals reguladors de reproducció en peixos

Les nostres principals línies de recerca són:

1. Determinació de sexe, diferenciació de sexe i control de sexe en aqüicultura

Estudiem les influències genètiques, epigenètiques i ambientals en la determinació i diferenciació del sexe en peixos. En els darrers anys, ens hem centrat en els efectes de la temperatura sobre el sexe dels peixos mitjançant una varietat de tècniques modernes de transcriptòmica i epigenòmica. Els nostres estudis en peixos de cria han estat la base per al desenvolupament de protocols de control de sexe i ploidía en aqüicultura.

2. Estudis a gran escala sobre l'evolució dels sistemes sexuals en peixos

Hem compilat una base de dades sobre els sistemes sexuals (sexes separats o gonocorisme, i diferents formes d'hermafroditisme) i els trets clau de la història de vida de més de 4600 espècies de peixos. Estudiem la incidència, la distribució i les transicions evolutives entre aquests sistemes sexuals, demostrant que el gonocorisme, i no l'hermafroditisme, com es pensava anteriorment, és probablement el sistema sexual ancestral.

3. Epigenètica ambiental: regulació sexual, domesticació, rellotges epigenètics, biomarcadors

Vam trobar un vincle epigenètic entre la temperatura i les proporcions de sexe al llobarro, la primera evidència d'aquest tipus en qualsevol animal. Actualment, el paper de l'epigenètica en la determinació del sexe i la diferenciació de les gònades és una àrea de recerca molt activa i vam postular el model de la Regulació Epigenètica Conservada del Sexe, que ara s'ha demostrat tant en especies de sexes separats com en hermafrodites. En els últims anys, ens centrem en l'estudi de l'establiment de marques epigenètiques, havent desenvolupat un predictor epigenètic de sexe, així com el primer rellotge epigenètic del món per estimar l'edat dels peixos, una alternativa molecular a l'anàlisi tradicional d'otòlits.

Informació més relevant

  Destacats

  Publicació el 2019 del llibre “Sex Control in Aquaculture”, (Wiley-Blackwell; ISBN: 978-1-119-12726-0), considerat un dels millors llibres d'aqüicultura de tots els temps per Bookauthority.com

  Publicació el 2023 del llibre “Epigenetics in Aquaculture” (Wiley; ISBN: 978-1-119-82191-5). 

  El grup participa a diferents activitats de divulgació. El seu treball ha estat divulgat a ràdio, televisió, diaris i revistes de diferents països (The Globe and Mail, National Geographic, CNN, Time).

  El grup col·labora o ha col·laborat amb les principals empreses d’aqüicultura d’Espanya i algunes de l’estranger, i ha desenvolupat el primer rellotge epigenètic en peixos del món.

  Francesc Piferrer va rebre el Premi Jacumar a la millor investigació en aqüicultura el 2013, atorgat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

  Núria Sánchez, una estudiant de doctorant fins el 2023, va guanyar un dels 10 premis finals del concurs “Yo investigo, yo soy CSIC” en l’edició de 2019.

  Francesc Piferrer va ser elegit membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona el 2019 i va rebre el Premi d'Investigació 2020 de Col·legi de Biòlegs de Catalunya, en reconeixement a les seves contribucions en el camp de la biologia reproductiva i l'epigenètica dels peixos.

  Publicacions
  • Sánchez Baizán, Núria; Jarne-Sanz, Ignasi; Roco, Álvaro S.; Schartl, Manfred; Piferrer, Francesc;
   2024

   Extraordinary variability in gene activation and repression programs during gonadal sex differentiation across vertebrates

   10.3389/fcell.2024.1328365
  • Piferrer, Francesc; Anastasiadi, Dafni;
   2023

   Age estimation in fishes using epigenetic clocks: Applications to fisheries management and conservation biology

   10.3389/fmars.2023.1062151
  • Valdivieso, Alejandro; Sánchez Baizán, Núria; Mitrizakis, Nikos; Papandroulakis, Nikos; Piferrer, Francesc;
   2023

   Development of epigenetic biomarkers with diagnostic and prognostic value to assess the lasting effects of early temperature changes in farmed fish

   10.1016/j.aquaculture.2022.738918
  • Pla Quirante, Susanna; Benvenuto, Chiara; Capellini, Isabella; Piferrer, Francesc;
   2022

   Switches, stability and reversals in the evolutionary history of sexual systems in fish

   10.1038/s41467-022-30419-z
  • Geffroy, Benjamin; Besson, Mathieu; Sánchez Baizán, Núria; Clota, Frederic; Goikoetxea, Alexander; Sadoul, Bastien; Ruelle, François; Blanc, Marie-Odile; Parrinello, Hugues; Hermet, Sophie; Blondeau-Bidet, Eva; Pratlong, Marine; Piferrer, Francesc; Vandeputte, Marc; Allal, François;
   2021

   Unraveling the genotype by environment interaction in a thermosensitive fish with a polygenic sex determination system

   10.1073/pnas.2112660118
  Projectes
  Contractes