En el tercer any, aquest esdeveniment de ciència ciutadana ha triplicat observacions, superant les 60.000 fotografies i identificacions d'espècies.
La BioMARató ha detectat aquest any un total de 34 espècies invasores, 40 protegides i la presencia no esperada del cranc violinista (Afruca tangeri), que fins ara no s’havia vist a les costes catalanes. En total, s’ha arribat a més de 60.000 observacions en el conjunt de la costa catalana, el triple que l’any anterior, la qual cosa consolida aquest com un dels esdeveniments de ciència ciutadana amb més èxit de Catalunya.
L'activitat ha comptat amb el suport de les científiques i els científics de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) per validar i analitzar les observacions de les diferentsespècies marines que van enviar més de 300 persones voluntàries. Les imatges, amb la seva respectiva geolocalització i identificació d'espècie validada, s’han publicat a la plataforma de ciència ciutadana MINKA per tal que tota la comunitat científica hi tingui accés.
Els bons resultats de les tres edicions celebrades fins ara han permès crear una de les bases de dades de biodiversitat marina més extenses de Catalunya i documentar l'aparició de noves espècies a les costes catalanes. En concret, en aquests tres anys s’han arribat a censar 1900 espècies marines, la qual cosa denota la notable biodiversitat marina a la costa catalana. Tot això no hagués estat possible sense l’ajuda de la ciutadania, un fet que posa sobre la taula l'impacte significatiu de la ciència ciutadana en l'avenç del coneixement i la investigació.
Espècies invasores i protegides a la costa catalana
De les 1.440 espècies censades durant la BioMARató d’enguany, 34 són invasores. Així mateix, s’ha vist per primera vegada a Catalunya un exemplar de cranc violinista (Afruca tangeri), que fins ara només s’havia vist a prop de l'estret de Gibraltar i mai més endins de la conca Mediterrània.
Pel que fa a les espècies invasores, destaquen l'alga verda Caulerpa cylindracea, que a poc a poc es va detectant en noves zones; i l'aparició aquest any al llarg de la costa catalana de l’espècie Asparagopsis taxiformis, una alga vermella present al sud del litoral peninsular, però que aquest any ha proliferat a certes zones de Catalunya, on primer es va detectar a Barcelona i més tard a les províncies de Tarragona i Girona, on l’aigua més freda havia impedit fins ara l’arribada d’espècies d’aigües més calentes com aquesta. Segons les expertes i experts, ambdues poden suposar un perill per a les espècies natives, ja que hi competeixen per l'espai i els recursos. En concret, Caulerpa cylindracea suposa una amenaça per a les praderies de Posidonia oceanica, Cymodocea nodosa i Zostera noltei.
Durant la BioMARató també s'han registrat imatges de 40 espècies protegides, incloent diverses espècies de rajades com la rajada mosaic (Raja undulata) o la manta (Mobula mobular), que estan catalogades com a espècies en perill per la IUCN i incloses dins de diverses directives internacionals. Així mateix, s’han trobat altres espècies protegides com el corall vermell (Corallium rubrum), una espècie que està patint molt per l’escalfament de l’aigua i i l’explotació de la qual està actualment regulada. Finalment, s’han detectat diverses fanerògames marines, totes elles protegides perquè són formadores d'ecosistemes amb una elevada riquesa i importància funcional, com ara la fixació del substrat, evitant l'erosió o emmagatzemar CO2.
Addicionalment, la BioMARató ha fet possible la recol·lecció d'informació sobre espècies marines poc observades a prop de la costa, com és el cas del tauró xovato (Hexanchus griseus) del qual se’n han observat diversos exemplars encallats a la sorra de la platja, segurament fruit de la captura accidental ; del dofí mular (Tursiops truncatus), al qual s’ha pogut veure caçant a pocs metres de la platja a Gavà; o de la tortuga boba (Caretta caretta), de la qual se’n ha identificat un exemplar posant els seus ous a la platja.
Per acabar, els resultats d’aquesta edició posen de relleu l’afectació de les colònies de coralls tous com ho són les gorgònies Eunicella singularis i Paramuricea clavata per culpa de les onades de calor marines, de gran impacte i duració prolongada aquest estiu. Aquestes troballes coincideixen amb els resultats obtinguts per la plataforma de ciència ciutadana Observadores del Mar, coordinada també des de l'ICM-CSIC.
BioMARató, platges amb vida
La BioMARató és un esdeveniment de ciència ciutadana que busca censar la biodiversitat marina i costanera catalana mitjançantuna competició amistosa entre les províncies de Girona, Barcelona i Tarragona. Entre l'abril i l'octubre del 2023 es van organitzar diverses sortides de snorkel i submarinisme en aquestes províncies amb l'objectiu de fotografiar el màxim d'éssers vius, independentment de saber l'espècie i pujar la imatge a la plataforma de ciència ciutadana MINKA.
En el cas de Barcelona, les observacions recollides serviran per actualitzar la informació de la biodiversitat marina a l'Altes de Biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona i crear una nova capa de mol·luscs i crustacis en aquest Atles.
Els resultats de la BioMARató, en la qual també han participat la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques (FECDAS), Anèl·lides – Serveis ambientals marins, Plàncton Diving i els projectes europeus MINKE, ANERIS, ECS i GUARDEN, es presentaran oficialment en un esdeveniment en línia el 30 de novembre. La trobada servirà per mostrar la impactant biodiversitat de la costa catalana, així com per identificar els desafiaments que ha d’afrontar l'ecosistema marí català.