Notícies | 10 Juliol 2025

La consellera Núria Montserrat visita l’ICM per conèixer de prop la seva recerca capdavantera en ciències marines

Share

La consellera ha conegut de prop l’estratègia científica i social de l’ICM i ha visitat dues infraestructures clau per a la recerca marina.

Durant la jornada la consellera ha rebut informació detallada sobre les línies estratègiques del centre / ICM-CSIC.
Durant la jornada la consellera ha rebut informació detallada sobre les línies estratègiques del centre / ICM-CSIC.

La consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Núria Montserrat, ha visitat avui l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) en el marc d’una trobada institucional que ha servit per conèixer de primera mà l’activitat científica i l’impacte social d’aquest centre de referència en l’àmbit de les ciències marines.

Montserrat ha estat rebuda pel director de l’ICM-CSIC, Valentí Sallarès, i pel delegat institucional del CSIC a Catalunya, Lluís Calvo, que l’han acompanyat al llarg del recorregut per les instal·lacions. A la visita també hi han participat membres de l’equip directiu del centre, com Marta Vendrell, gerent; Eva Calvo, vicedirectora d’estratègia científica; Antonio Villaseñor, vicedirector d’impacte social; Elisabetta Broglio, vicedirectora adjunta de cultura científica i participació ciutadana; Sònia Sagristà, coordinadora de desenvolupament institucional, i Clara R. Solé, responsable de relacions institucionals.

La jornada ha començat amb una sessió institucional a l’Aula Josefina Castellví, on la consellera ha rebut informació detallada sobre les línies estratègiques del centre, el seu model de recerca interdisciplinària i la seva aposta per la transferència de coneixement i la cultura científica. En aquest marc, també s’ha posat en valor la recent renovació de l’acreditació com a Centre d’Excel·lència Severo Ochoa, que reconeix l’excel·lència científica de l’ICM i la seva capacitat de lideratge a escala estatal i internacional. Durant la sessió s’ha fet especial èmfasi en el paper de l’ICM en la promoció d’una cultura oceànica transformadora i en la seva contribució als Objectius de Desenvolupament Sostenible, un enfocament que es materialitza també a través del programa Mar de Ciència, una iniciativa estratègica de l’ICM per fomentar la cocreació i el diàleg entre ciència i societat.

Un dels moments més destacats de la visita ha estat el recorregut per dues de les instal·lacions més emblemàtiques del centre: el Servei de Microscòpia Electrònica i la Zona d’Aquaris i Cambres Experimentals. El primer proporciona eines essencials per a l’observació de microorganismes marins i les seves estructures, amb aplicacions que van des de la biologia cel·lular fins a l’ecologia marina. El segon, amb més de 650 m² i més de 150 aquaris, és una de les infraestructures més avançades del Mediterrani per simular hàbitats marins i estudiar-hi espècies en condicions ambientals controlades.

"La recerca marina és essencial per afrontar els grans reptes del nostre temps, des del canvi climàtic fins a la seguretat alimentària", ha destacat Valentí Sallarès durant la seva presentació. "Per això és fonamental enfortir la relació amb les administracions per garantir una presa de decisions basada en l’evidència, així com promoure la col·laboració activa amb la ciutadania", ha afegit.

Amb aquesta visita, la consellera Montserrat ha volgut reconèixer la trajectòria i la contribució científica de l’Institut de Ciències del Mar, així com reafirmar el compromís del Govern amb el sistema de recerca català i amb la projecció internacional de la ciència feta a Catalunya.