L'Institut de Ciències del Mar (ICM) coordina la Plataforma TELEDETECT, que agrupa tots els grups del CSIC que treballen en temes de teledetecció.
Al llarg de les últimes quatre dècades s'han produït grans avenços en el desplegament de satèl·lits per a l'observació de la Terra. De fet, en l'actualitat, els satèl·lits artificials envien diàriament centenars de gigabytes d'observacions de la Terra que s'utilitzen en molts i molt variats camps d'investigació.
Davant d'aquest escenari, s'ha creat la Plataforma Temàtica Interdisciplinària (PTI) TELEDETECT, que està coordinada pel Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i l'Institut de Tècnica Aeroespacial (INTA) i busca reunir i fomentar la interacció entre els diferents grups del CSIC que estan treballant en temes de teledetecció, des de per a l'avaluació dels efectes del canvi climàtic en boscos, costes i pols, fins per a la planificació urbanística, per mesurar la qualitat de l'aigua o per optimitzar els sistemes de regadiu.
Tot això contribuirà a millorar l'abast, la visibilitat i la capacitat investigadora del CSIC. Així mateix, el suport de l'INTA servirà per garantir un millor retorn dels productes desenvolupats a partir de les missions satelitals espanyoles.
"A partir de dades de satèl·lit espanyoles, en el marc de TELEDETECT es desenvoluparan productes d'alt valor afegit dirigits a l'usuari final", explica Eduardo de Miguel, co-coordinador d'aquesta PTI.
Una Plataforma dirigida a acadèmics, a l’administració i a empreses
La Plataforma pretén reforçar i oferir respostes integrals i efectives a les demandes, tant dels acadèmics com de les administracions i el sector empresarial, on la teledetecció s'erigeix, avui dia, com una eina clau per a la generació de valor i per resoldre els desafiaments socials actuals.
Entre els grups que formen part de TELEDETECT es troben diferents investigadores i investigadors de l'Institut de Ciències del Mar (ICM). En total, participen en aquesta PTI 18 Instituts d'investigació i 50 professionals especialitzats en geociències, ecologia, gestió dels recursos naturals, ciències de la computació, òptica o electrònica, entre altres camps.
"Al CSIC hem arribat a un punt de maduresa en què ja hi ha una massa crítica d'investigadores i investigadors treballant en i amb teledetecció, i ha arribat el moment de fer un pas més amb la plataforma TELEDETECT", exposa l'investigador de l'ICM Antonio Turiel, que coordina aquesta PTI.
"Volem unir esforços i coneixements, evitant redundàncies i incrementant l'eficiència", especifica l'investigador, que afegeix que "l'objectiu final de la Plataforma és proveir solucions i productes d'acord amb les necessitats expressades pels diferents agents del sistema d'R + D + i espanyol".
Les PTIs són un instrument mixt de recerca i innovació que agrupa equips d'investigació, administracions i empreses per resoldre reptes globals d'alt impacte social i científic. Totes elles estan alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU i el nou programa marc de recerca, desenvolupament i innovació de la Unió Europea, el programa Horitzó Europa 2021-27.
Cada plataforma busca resoldre un problema concret, com la gestió sostenible de plàstics, la predicció climàtica, la fertilització de terra, el despoblament rural, aconseguir una alimentació millor per a un envelliment saludable, la pesca sostenible o les tècniques quàntiques per a comunicacions segures i computació més eficient.