La iniciativa té com a objectiu restaurar prop de 30.000 hectàrees d'hàbitats marins profunds a Catalunya amb la participació activa del sector pesquer.

Els pescadors que participen en el projecte LIFE ECOREST, que coordina l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), han iniciat el procés de devolució al mar de coralls, gorgònies i esponges, entre altres organismes sèssils que, després de ser rescatats de les xarxes de pesca, han estat recuperats a aquaris instal·lats en confraries de pescadors de Girona i Vilanova i la Geltrú (Barcelona). Les primeres devolucions han tingut lloc a Blanes i Llançà.
Aquests organismes es retornen al mar a les zones de veda permanent on actua el projecte mitjançant el mètode Bàdminton, una tècnica que consisteix a fixar els organismes a un cantó rodat i retornar-los al mar des de la coberta dels vaixells pesquers. Aquest procés permet que els organismes arribin al fons marí i romanguin en una posició erecta, la qual cosa és clau per a la seva supervivència.
Fins ara, aquesta metodologia s'ha emprat en campanyes oceanogràfiques prèvies desenvolupades per l'ICM-CSIC i la Universitat de Barcelona (UB) en el marc del projecte, en què s'han alliberat un total de 451 organismes a quatre zones de veda a una profunditat entre 90 i 140 metres. Durant aquestes campanyes s'ha fet servir de forma pionera un biolliberador (BiLi) dissenyat per adaptar el mètode Bàdminton a gran profunditat i poder deixar anar un nombre més gran d'individus alhora. Les gorgònies Eunicella cavolini, Eunicella singularis affita i Leptogorgia sarmentosa, briozous; el corall tou Alcyonium palmatum, així com diferents espècies de demosponges, han estat els principals organismes retornats a les campanyes oceanogràfiques.
Gràcies a les imatges obtingudes a través d'un vehicle submarí operat remotament (ROV, per les sigles en anglès), s'ha pogut comprovar l'èxit de supervivència de les gorgònies restaurades, que arriba al 95% un any després de la primera devolució.
Després de l'èxit a les campanyes oceanogràfiques, s'ha iniciat una nova etapa del projecte, en què la devolució d'organismes es duu a terme des dels vaixells de pesca.
Blanes i Llançà han estat les primeres confraries a retornar al mar els organismes que van quedar emmallats en xarxes de pesca de manera accidental i van ser traslladats als aquaris instal·lats a les seves confraries, on s'han mantingut i recuperat gràcies al treball coordinat entre l'equip científic del ICM-CSIC, la UB i les confraries que participen al projecte. Aquesta tasca conjunta ha permès rescatar de les xarxes de pesca i recuperar als aquaris més de 750 organismes fins ara.
Restauració d’hàbitats profunds
El projecte LIFE ECOREST avança per restaurar prop de 30.000 hectàrees d'hàbitats marins profunds a Catalunya amb la participació activa del sector pesquer.
A part de les accions de recerca i conservació, s'està promovent la gestió participativa dels pescadors que formen part del projecte, l'enfortiment dels mecanismes de governança i la sensibilització de la població sobre la importància de conservar els hàbitats marins profunds.
Aquesta iniciativa, que coordina l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) fins al 2026, compta com a socis amb la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona, la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, la Universitat de Barcelona i WWF Espanya, així com amb la contribució financera del Programa LIFE de la Unió Europea.