Notícies | 26 maig 2022

Les platges de Barcelona acullen un centenar d’espècies de peixos, algunes invasores

Share

Els detalls es recullen a l’Altes de Biodiversitat de l'Ajuntament de Barcelona que, des d’ara incorpora, gràcies a iniciatives de ciència ciutadana coordinades per l’ICM-CSIC, informació sobre la biodiversitat marina de la ciutat comtal.

Fins ara, l'Atles no disposava d’informació sobre la biodiversitat marina de les platges de Barcelona / ICM-CSIC.
Fins ara, l'Atles no disposava d’informació sobre la biodiversitat marina de les platges de Barcelona / ICM-CSIC.

Segons l’Altes de Biodiversitat de l'Ajuntament de Barcelona, les platges de la ciutat comtal acullen un centenar d’espècies de peixos, entre elles algunes invasores, com la Sorella del Sud (Caranx crysos), provinent de les costes de l'Atlàntic oriental (des del Senegal fins a Angola) i de l'Atlàntic occidental (des de Nova Escòcia fins al Brasil, incloent-hi el Golf de Mèxic i el Carib).

Així mateix, hi troben refugi espècies protegides com els cavallets de mar Hippocampus hippocampus i H. gutulatus, el reig (Umbrina cirrosa), el mero (Epinephelus marginatus) o el Tallahams (Pomatomus saltatrix), comestibles i molt apreciades gastronòmicament.

Fins ara, aquest Atles no disposava d’informació sobre la biodiversitat marina de les platges de Barcelona, si bé ara s’ha pogut incorporar aquesta nova capa de peixos gràcies a les dades aportades per la plataforma de ciència ciutadana MINKA, liderada per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona.

“Estem molt contents que la biodiversitat marina aparegui per fi representada en aquest Atles de l’Ajuntament, i que a sobre sigui gràcies a la participació ciutadana coordinada per l'ICM-CSIC”, celebra Jaume Piera, coordinador de MINKA i investigador de l’ICM-CSIC.

La presentació oficial d’aquesta nova capa d’informació sobre la biodiversitat marina del litoral barceloní tindrà lloc el pròxim 1 de juny a l’ICM-CSIC en un acte al qual assistiran des de representants de l’administració fins a altres d’empreses i institucions del sector públic i privat.

El paper de la ciutadania

MINKA permet a la ciutadania compartir les seves observacions, que una vegada pujades en aquesta plataforma virtual són validades pel personal investigador, posades a disposició dels usuaris i connectades a bases de dades tan importants com la Infraestructura Mundial d’Informació en Biodiversitat (GBIF, per les sigles en anglès), que acumula més de 2.000 milions de dades de presència i abundància d'espècies de tot el món.

En concret, les dades corresponents a aquesta nova capa de peixos de l’Atles s’han recollit durant els últims quatre anys gràcies dos inciatives impulsades en el marc del projecte MINKA: UrbamarBio -co-liderada per  Anèl·lides, serveis ambientals marins i l'ICM-CSIC- i la BioMARató -organitzada per l’ICM-CSIC-. Durant aquestes iniciatives la ciutadania ha participat en sortides d’esnòrquel i submarinisme que han permès recopilar una gran quantitat d’observacions.

El fet d’haver censat més de 100 espècies diferents de peixos al litoral de Barcelona posa en manifest la gran labor de la ciutadania. I és que, segons un article publicat el 2018 on es recollien observacions fetes durant 7 anys de competicions de fotografia submarina per usuaris experimentats a altres zones del litoral català com les Illes Medes, Palamós, Arenys de Mar o Mataró, tan sols es van arribar a identificar 88 espècies de peixos.

Totes aquestes observacions ja estan validades i a disposició de la comunitat científica. Al final, l’objectiu és ajudar a avançar en la recerca, però també millorar les polítiques de gestió d’algunes espècies, en especial de les més vulnerables.