Notícies | 03 Juliol 2025

L’ICM acull la projecció de “Flow” en el marc del cicle “CSIC de Cine”

Share

L’activitat, que tindrà lloc divendres 19 de setembre, forma part del programa de cinema d’estiu del CSIC, que uneix el setè art amb el pensament crític i la divulgació científica.

La sessió és gratuïta i comptarà amb mesures d’accessibilitat universal / CSIC.
La sessió és gratuïta i comptarà amb mesures d’accessibilitat universal / CSIC.

El pati de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) es convertirà el pròxim divendres 19 de setembre en un cinema a la fresca amb la projecció de Flow, una premiada pel·lícula d’animació que convida a reflexionar sobre l’adaptació, la convivència i la resiliència davant escenaris de transformació profunda. L’activitat s’emmarca en la quarta edició del cicle “CSIC de Cine”, el programa de cinema d’estiu del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), així com dins del programa institucional de l’ICM “Mar de Ciència”.

Després de l’èxit de l’any passat, l’ICM repeteix com a seu del cicle a Barcelona amb una proposta que combina divulgació, accessibilitat i una mirada interdisciplinària als grans reptes contemporanis. La sessió és gratuïta i comptarà amb mesures d’accessibilitat universal.

Dirigida per l’animador letó Gints Zilbalodis, Flow ha estat guardonada amb nombrosos premis internacionals, entre ells l’Oscar, el Globus d’Or i el BAFTA a la millor pel·lícula d’animació de 2024. Sense diàlegs i amb una narrativa visual impactant, Flow explica la història d’un gat solitari que, després d’un misteriós cataclisme que ha inundat el món, es veu obligat a compartir una petita embarcació amb altres animals. A mesura que naveguen junts, tots hauran d’aprendre a superar les seves diferències, cooperar i trobar un nou equilibri per sobreviure plegats.

Una conversa abans del cinema

La projecció de Flow anirà precedida d’una taula rodona com a espai de reflexió col·lectiva sobre alguns dels temes que planteja la pel·lícula: l’augment del nivell del mar, el canvi climàtic, la interdependència entre espècies, l’adaptació de les comunitats a escenaris de transformació i el valor de la cooperació.

El col·loqui comptarà amb la participació de veus tant de l’àmbit científic com del pensament humanista: Vanessa Sarah Salvo (ICM-CSIC) moderarà la conversa, mentre que Rafel Simó (ICM-CSIC) –oceanògraf expert en simbiosi i cooperació microbiana– i Javier del Campo (IBE, CSIC-UPF) –expert en coevolució i relacions ecològiques– abordaran els mecanismes de col·laboració i resiliència en els ecosistemes. 

Cinema per a tots els públics

Seguint el compromís del CSIC amb la ciència inclusiva, la sessió comptarà amb subtítols accessibles en directe, intèrprets de llengua de signes, audiodescripció i bucle magnètic per a persones amb diversitat funcional. A més, l’espai no presenta barreres arquitectòniques.

L’obertura de portes serà a les 18:30 h i el tancament a les 19:00 h. Després del col·loqui, cap a les 19:45 h, començarà la pel·lícula. L’aforament és de 120 persones i les places s’assignaran per ordre d’arribada. L’entrada és gratuïta però caldrà reserva prèvia. Si 10 minuts abans de començar hi ha places disponibles, es permetrà l’accés sense reserva.

Sobre el CSIC de Cine

CSIC de Cine és una iniciativa impulsada per la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del CSIC, amb el suport de la Delegació del CSIC a Catalunya i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC). El seu objectiu és fomentar el diàleg entre ciència i societat a través del cinema. La quarta edició del cicle se celebrarà per primera vegada al setembre i estrenarà nova seu a Madrid (el Centre de Cultura Contemporània Condeduque), mantenint la presència a Barcelona amb l’ICM-CSIC com a espai amfitrió.

Amb pel·lícules seleccionades amb cura i col·loquis amb personal investigador, el cicle ofereix una experiència enriquidora, inclusiva i accessible per a tots els públics. Tal com destaca Pura Fernández, responsable del projecte: 

"En aquesta edició, hem volgut estendre el projecte a un nou espai cultural per continuar difonent la ciència de manera amena i distesa, sense deixar de banda el debat i el pensament crític”.