Notícies | 22 Juny 2022

L'ICM-CSIC seguirà els moviments de les tintoreres del Cap de Creus per millorar-ne la conservació

Share

Un equip del centre va col·locar, aquest cap de setmana, marques a 7 exemplars de l'espècie, 3 de les quals van ser electròniques, que ens informaran dels seus moviments durant un any.

Les marques permetran comprendre els desplaçaments de l'espècie i relacionar-los amb la possible interacció amb les pesqueries / ICM-CSIC.
Les marques permetran comprendre els desplaçaments de l'espècie i relacionar-los amb la possible interacció amb les pesqueries / ICM-CSIC.

El cap de setmana passat, un equip de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona va instal·lar, amb l'ajuda dels pescadors davant de la costa del Port de la Selva (Alt Empordà), una sèrie de marques de seguiment en 7 exemplars de l'espècie Prionace glauca, més coneguda com a tintorera o tauró blau. L'objectiu d'aquesta acció és augmentar el coneixement de l'espècie per millorar-ne la gestió i l'estat de conservació.

I és que, a la Mediterrània, les poblacions d’aquesta espècie s'han vist notablement reduïdes en els darrers anys, igual que ha passat amb altres espècies de taurons. De fet, des del segle XIX es calcula que les poblacions d'alguns d'aquests depredadors marins s'han reduït més d'un 90%, situant-les molt a prop de l'extinció.

Per això, accions com la del cap de setmana passat, en què també van participar l'Associació Catalana per a la Pesca Responsable (ACPR), la Fundació Zoo de Barcelona, ​​l'empresa de busseig Sotamar i la Facultat de Veterinària de la UAB, són tan importants. Finalment, l'objectiu és ajudar a establir unes bases científiques sòlides que permetin revertir la situació actual.

"Aquesta acció busca proporcionar als gestors dades de qualitat sobre les principals àrees d'alimentació i reproducció de l'espècie per fer-ne un ús més sostenible", comenta l'investigador de l'ICM-CSIC, Joan Navarro, un dels coordinadors del projecte.

Per la seva banda, Pablo Cermeño, de la Fundació Zoo de Barcelona, ​​exposa que "aquesta primera campanya de marcatge ens ha permès demostrar que la ciutadania i la ciència són capaços de dur a terme grans accions per a la protecció de la natura quan es treballa en equip".

Finalment, el coordinador de les embarcacions que van participar, David Juanolas, vicepresident de l'ACPR, destaca l'èxit d'aquesta primera jornada i assegura que "l'esforç ha valgut la pena i els pescadors participants se n'han anat a casa contents i amb ganes de participar en altres campanyes".

En concret, les marques instal·lades en els diferents exemplars informaran l'equip científic de les seves posicions GPS durant un any, cosa que permetrà comprendre'n els desplaçaments, la relació amb els paràmetres oceanogràfics i la possible interacció amb les pesqueries.

En el marc d'aquest projecte científic està previst col·locar, al llarg dels pròxims anys, més marques en altres exemplars d'aquesta i altres espècies de taurons i rajades pelàgiques amb la fi d'estudiar tota la comunitat d'aquests depredadors superiors a la Mediterrània occidental.