Notícies | 03 Març 2021

L'ICM és reconegut amb un dels accèssits del Distintiu d'Igualtat de Gènere 2020 del CSIC

Share

Aquest any, el Distintiu d’Igualtat de Gènere, dotat amb 5.000 euros, ha estat atorgat a l’Institut de Ciències Matemàtiques (ICMAT), mentre que l’altre accèssit se l’ha endut l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA).

L'ICM pretén tenir enllestit aquest any el seu propi Pla d’Igualtat de Gènere.
L'ICM pretén tenir enllestit aquest any el seu propi Pla d’Igualtat de Gènere.

L’Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona ha estat reconegut amb l’accèssit del Distintiu d'Igualtat de Gènere 2020 del CSIC. Aquest distintiu té com a objectiu reivindicar la feina dels centres del CSIC en la promoció de la perspectiva de gènere com una categoria transversal i en l’impuls de mesures encaminades a eliminar les barreres que les dones troben en el desenvolupament de la seva carrera.

Aquest any, el Distintiu d’Igualtat de Gènere, dotat amb 5.000 euros, ha estat atorgat a l’Institut de Ciències Matemàtiques (ICMAT), mentre que els accèssits, sense dotació econòmica, han anat a parar a l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) i l’ICM.

Aquest reconeixement valora els reptes assolits pel Grup de Treball d’Igualtat de l’ICM en la  promoció de la igualtat de gènere en l’activitat científica i professional del centre. Des de l’any 2020, tot aquest esforç s’ha vist reforçat amb la participació de l’ICM en dos projectes europeus d’igualtat de gènere (LeTSGEPs i RESBIOS) i també en la comunitat de pràctiques LifeSciCoP

“Ens alegrem de compartir aquesta distinció amb l’ICMAT i l’IDAEA, així com amb els centres CSIC reconeguts en les dues anteriors edicions, destacant-se així els esforços complementaris en matèria d'igualtat de gènere als nostres centres de recerca”, exposen les integrants del Grup de Treball d’Igualtat de l’ICM, que asseguren que “queda molt camí per recórrer, si bé aquest reconeixement ens anima a avançar en el full de ruta que tenim establert”.

La direcció de l’ICM ha donat l’enhorabona al Grup de Treball d’Igualtat i ha assegurat que “es tracta d’un reconeixement molt merescut, que ens inspira confiança per continuar compromesos com a institució de recerca per aconseguir un entorn i condicions de treball més igualitàries”.

El Grup de Treball d’Igualtat de l’ICM s’ha involucrat en l’organització d’activitats de sensibilització en matèria d’igualtat de gènere en el marc del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la ciència (11 de febrer.) i el Dia Internacional de la Dona (8 de març), en les quals ha participat activament el personal investigador i tècnic de l’ICM.

Pel que fa a les activitats emmarcades dins el projecte LeTSGEPs, destaca l’organització, per part de l’ICM el passat mes de desembre, de la primera reunió de les Comissions d’Igualtat dels centres del CSIC. Aquesta trobada va reunir, en total,  un centenar de professionals de 35 centres del CSIC.

L’ICM es troba en l’actualitat immers en el desenvolupament del seu propi Pla d’Igualtat de Gènere, que és una altra de les accions emmarcades  dins el projecte LeTSGEPs. El Grup de Treball d’Igualtat de l’ICM  espera que aquest pla, alineat amb el Pla d’Igualtat del CSIC, doni lloc a canvis estructurals en el sí de la institució per a una millor eliminació dels biaixos de gènere dins aquesta.

Aquest pla respon a la prioritat de l’ICM d’adoptar la perspectiva de gènere a tots els nivells del procés pressupostari per a poder situar la igualtat de gènere al centre de la presa de decisions sobre la captació i assignació dels recursos.