Notícies | 22 Juliol 2024

Pronostiquen canvis importants en els ecosistemes marins de l'Atlàntic Nord i l'Àrtic a causa de l'escalfament global

Share

Un nou estudi en el qual ha participat l'ICM-CSIC adverteix que alguns peixos d'aquestes regions podrien extingir-se localment de cara a finals de segle a causa de la falta de refugis climàtics.

 L'espècie Triglops murrayi és una de les que s'estan veient reduïdes a causa de l'augment de la temperatura / Cesc Gordó Vilaseca (Universitat de Nord).
L'espècie Triglops murrayi és una de les que s'estan veient reduïdes a causa de l'augment de la temperatura / Cesc Gordó Vilaseca (Universitat de Nord).

A mesura que els impactes de l'escalfament global s'intensifiquen, un nou estudi liderat per la Universitat de Nord en col·laboració amb l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) ha revelat projeccions alarmants per als ecosistemes marins a l'Atlàntic Nord i l'Àrtic davant l'avenç implacable de l'escalfament global.

La investigació, publicada a Nature Communications, preveu alteracions significatives en les comunitats de peixos, incloent-hi un augment de la biodiversitat -nombre d'espècies- contrastat amb una disminució de la biomassa -quantitat total- de peixos, amb espècies d'aigües més càlides migrant cap al nord i les espècies tradicionals de l'Àrtic reduint-se en rang espacial i quantitat.

A més, el treball destaca que, si no s'estableixen refugis climàtics a les latituds més orientals, les espècies de peixos demersals -de gran profunditat- de l'Àrtic podrien extingir-se localment de cara a finals de segle. Això inclou espècies icòniques com el bacallà polar, una peça clau de l'ecosistema marí àrtic a causa de la seva abundància. L'estudi preveu que aquesta i altres espècies disminueixin considerablement en un futur proper, la qual cosa podria portar a una disminució general de la biomassa de peixos malgrat l'afluència de noves espècies.

Per a la realització de la investigació, l'equip científic va analitzar dades de 16.345 pesques d’arrossegament realitzades entre els anys 2004 i 2022, centrant-se en 107 espècies de peixos del nord-est de l'Atlàntic, la qual cosa inclou el Mar de Barents. Utilitzant tècniques de modelització d'avantguarda, van projectar els canvis en la distribució i biomassa de les espècies per al 2050 i 2100 sota tres escenaris climàtics futurs.

"Aquesta investigació posa sobre la taula la rapidesa amb què s'està escalfant el Mar de Barents -situat al nord de Noruega i Rússia- i el seu important impacte en les comunitats de peixos, pronosticant canvis estructurals significatius com són reduccions dràstiques en les espècies àrtiques", explica Cesc Gordó Vilaseca, la investigació doctoral del qual està co-supervisada per ICM-CSIC i culmina en aquest estudi.

Implicacions per a la pesca

Pel que fa a les implicacions per a la pesca, l'estudi emfatitza que la biomassa que es reduirà serà especialment la de les espècies més valuoses per a la pesca, assenyalant la necessitat d'estratègies de gestió adaptatives. "Les futures observacions sobre aquests canvis seran crucials perquè la pesca s'adapti als canvis en la biodiversitat derivats de l'escalfament climàtic", afegeix Gordó Vilaseca.

Amb tot, el descobriment subratlla la urgent necessitat d’establir mesures de conservació innovadores i una gestió proactiva per mitigar els impactes del canvi climàtic en la biodiversitat i els recursos marins. 

"Aquest estudi exemplifica com les dades d'alta qualitat i la modelització avançada poden informar sobre el futur de la biodiversitat marina en un escenari de canvi climàtic, proporcionant una guia clara per a la gestió dels recursos", conclou Marta Coll, de l'ICM-CSIC.