Les autores i autors de l’informe, en què ha participat l'ICM-CSIC, insten una acció global immediata per garantir la seguretat alimentària.
L'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) ha publicat un nou informe que detalla els greus impactes del canvi climàtic i les activitats humanes sobre els ecosistemes marins i els serveis ecosistèmics que proporcionen. El treball, en què han participat l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i Ecopath International Initiative (EII) com a socis espanyols, emfatitza l'alarmant velocitat a la qual s'estan produint aquests canvis i subratlla la necessitat d'una "acció immediata i informada" per garantir la seguretat alimentària global i el desenvolupament sostenible.
L’informe proporciona projeccions globals que indiquen una disminució constant de la biomassa oceànica de cara a finals del segle XXI. Aquesta disminució planteja riscos significatius per a la seguretat alimentària, especialment per a les comunitats que depenen en gran manera dels recursos marins, com ho són les regions del sud global.
D’altra banda, el treball destaca que els esforços dirigits directament a la mitigació del canvi climàtic, que limitin l'escalfament global a 1,5-2,0 graus Celsius, podrien reduir les pèrdues a la biomassa pesquera explotable en aproximadament un 15% en comparació amb un escenari d'altes emissions. Aquestes accions són clau per a les principals nacions pesqueres, amb reduccions de les pèrdues que van des del 10% en el cas d’Indonèsia i Vietnam fins al 25% en el cas de Perú de cara a l'any 2100.
En termes de biomassa pesquera, l'informe subratlla que aproximadament el 20% dels països podrien haver perdut més del 30% de la biomassa pesquera l’any 2050 tenint en compte escenaris d'altes emissions, i que els petits estats insulars en desenvolupament són particularment vulnerables, per la qual cosa és necessari aplicar urgentment d'estratègies tant de mitigació com d'adaptació.
En aquest sentit, les projeccions globals de FishMIP, que estimen com es distribueix i canvia la biomassa marina a l'oceà, revelen incerteses significatives en algunes regions, particularment on es preveuen augments de la biomassa pesquera, com ara les regions polars. Davant d'aquest escenari, l'informe detalla els passos que s'estan fent per reduir aquesta incertesa, incloent-hi l'avaluació i la millora de models.
La importància dels models
Actualment, els models globals d'ecosistemes marins s'estan utilitzant per donar suport a avaluacions regionals de riscos climàtics i vulnerabilitat, especialment en regions amb escasses dades, ajudant així a la conservació i orientació de polítiques.
Les projeccions de FishMIP es basen en diversos models globals d'ecosistemes marins desenvolupats per científics d’arreu del món. Un dels utilitzats a l'informe, l’EcoOcean, va ser precisament desenvolupat per l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i la Iniciativa Internacional Ecopath (MII), i el que permet és unificar la consideració de la dinàmica espai-temporal de la xarxa tròfica, des de productors primaris fins a depredadors superiors, amb els impactes del canvi ambiental i la pesca mundial.
"Amb el desenvolupament i l'aplicació d'EcoOcean estem contribuint al coneixement necessari per avaluar els impactes acumulatius en els ecosistemes marins, cosa que és fonamental per a una formulació proactiva de polítiques", afirma Marta Coll, coautora de l'estudi.
En els darrers anys, FishMIP també ha desenvolupat un marc estandarditzat d'avaluació de models per millorar la fiabilitat de les projeccions futures, tant a escala regional com global. Això inclou mètriques per provar el rendiment dels models i esforços per millorar la representació de la dinàmica pesquera.
“Aquests aquests esforços proporcionaran noves capacitats a les tècniques de modelització i proporcionaran resultats més robustos i informatius per informar la gestió de l'oceà", comenta Jeroen Steenbeek, coautor de l'estudi i representant de la Iniciativa Internacional Ecopath.
L'informe de la FAO també detalla el desenvolupament de futurs escenaris pesquers vinculats a diverses Vies Socioeconòmiques Compartides, que són els escenaris utilitzats per projectar futurs canvis globals relatius al canvi climàtic considerant factors com el creixement de la població, el desenvolupament econòmic i el progrés tecnològic. Així mateix, avalua l'impacte potencial sobre la biodiversitat oceànica i els serveis dels ecosistemes.
De cara a futures investigacions, serà necessari resoldre les interconnexions ecològiques i socioeconòmiques amb altres usos dels oceans i les costes, així com amb l'ús dels recursos d'aigua dolça i terrestres per donar suport a orientacions polítiques globals que aborden el canvi climàtic, la protecció de la biodiversitat, la seguretat hídrica i alimentària i la salut.
Recomanacions
L'informe conclou amb diverses recomanacions per avançar en la modelització dels impactes climàtics sobre els ecosistemes marins i la pesca, emfatitzant la necessitat de millorar les capacitats dels models incloent l’efecte de variables com l’aqüicultura per tal d’obtenir avaluacions completament integrades.
Així mateix, suporta l'Estratègia de Canvi Climàtic de la FAO, que vol avançar cap a una transformació blava amb sistemes alimentaris blaus més eficients, inclusius, resilients i sostenibles. I és que, al final, proporciona coneixements essencials per millorar les polítiques i els programes per a la gestió integrada i basada en la ciència dels recursos marins.