Els projectes de ciència ciutadana desenvolupen espais, eines i materials per involucrar la societat en una recerca real. Les persones no necessiten ser expertes, sinó ser curioses i compartir la passió pel coneixement. L’ICM fomenta la participació de la societat amb l'objectiu de sumar esforços, experiència i dades per a conèixer i protegir la nostra diversitat marina.
Participa en la recerca
Ciència Ciutadana
Observadors del Mar és una plataforma per comprendre la transformació de la vida marina i els ecosistemes amb la participació ciutadana en estreta relació amb els científics.
Els efectes de l'escalfament global, els impactes sobre la biodiversitat i els hàbitats marins, els canvis en la distribució o el comportament de les espècies i la contaminació marina són els principals temes a tractar en aquesta comunitat que compta amb voluntaris, científics, associacions, escoles i altres entitats.
![Observadores del Mar Observadores del Mar](/sites/default/files/styles/texto_y_imagen/public/2020-04/citizen-01.jpg?h=50844e28&itok=SIC507jv)
MINKA és una plataforma de ciència ciutadana que facilita la participació activa a la investigació científica. La ciutadania puja observacions geolocalitzades d'espècies, identificades de manera col·laborativa per les persones voluntàries i científiques. Reconeguda oficialment com una Acció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per les Nacions Unides, MINKA actualment reporta biodiversitat en línia amb els ODS de la UNESCO: “Vida submarina” i “Vida d'ecosistemes terrestres”. Aviat, la ciutadania podrà ampliar les seves contribucions pujant dades ambientals, com ara temperatura i transparència de l'aigua, en suport d'altres ODS.
La missió de MINKA se centra a promoure la sostenibilitat i abordar desafiaments globals, permetent a tothom contribuir al coneixement científic i prendre mesures per crear un futur més sostenible.
![MINKA MINKA](/sites/default/files/styles/texto_y_imagen/public/2023-10/Foto_Snorkell_con_logo_MINKA.png?h=72e0a577&itok=LSYytGK2)
BioPlatgesMet és un projecte de ciència ciutadana per recopliar dades de biodiversitat de les platges metropolitanes, fomentar la gestió sostenible dels ecosistemes de platges i dunes, analitzar els impactes de les accions actuals i futures i implementar mesures de protecció efectives.
La ciutadania fotografia organismes vius dels ecositemes platja-duna i les puja a la plataforma MINKA, ja sigui pel seu compte o amb alguna de les activitats organitzades per la iniciativa.
![BioPlatgesMet BioPlatgesMet](/sites/default/files/styles/texto_y_imagen/public/2023-10/bioplatges-01-01_0.jpg?h=8cde5f94&itok=UQxPmDlP)
CoastSnap es una iniciativa internacional de ciencia ciudadana que promueve la participación de la ciudadanía en la monitorización y estudio de las playas mediante fotografías tomadas desde estaciones fijas, utilizando soportes oficiales de CoastSnap o adaptaciones propias de estos soportes.
Las personas participantes capturan imágenes con su teléfono móvil desde estas estaciones y suben las fotos a la plataforma a través de una aplicación gratuita o de las redes sociales, registrando la hora y fecha exacta de cada imagen. Estas fotos son procesadas para extraer datos que permiten analizar cómo se desplaza la línea de costa y cambia la forma de la playa y permite el análisis de los cambios y tendencias a lo largo del tiempo.
![COASTSNAP COASTSNAP](/sites/default/files/styles/texto_y_imagen/public/2024-11/Foto%20post%20web.png?h=639011f8&itok=ePf8OP4d)