Notícies | 13 Setembre 2023

“Epigenetics in Aquaculture”, un nou llibre que explora el paper de l'epigenètica sobre els organismes marins i la seva gestió

Share

L’obra, pionera en el tema, aprofundeix en la importància de l'epigenètica en les adaptacions ambientals i el cultiu d'algues, mol·luscs, crustacis i peixos.

El llibre recull els últims avenços en investigació epigenètica que es poden aplicar a la producció aqüícola / Unsplash.
El llibre recull els últims avenços en investigació epigenètica que es poden aplicar a la producció aqüícola / Unsplash.

L’editorial John Wiley & Sons acaba de publicar el llibre Epigenetics in Aquaculture, un treball destinat a millorar la comprensió de la capacitat d'adaptació dels organismes aquàtics i a optimitzar la producció aqüícola i la gestió dels recursos aquàtics. L’obra està escrita per un equip de més de 50 expertes i experts de renom internacional.

L'epigenètica explora els canvis hereditaris en l'expressió dels gens que es produeixen independentment de les alteracions en la seqüència de l'ADN. Considera la interacció entre la genètica i el medi ambient, que determina el fenotipus -els trets físics i conductuals- d'un organisme i la seva resposta a l'entorn. Per això, aquest camp és especialment rellevant per a l'aqüicultura i els organismes aquàtics, ja que està al darrere de les respostes adaptatives a entorns diversos i canviants.

"El llibre que acabem de publicar, el primer sobre epigenètica en organismes aquàtics, ofereix una introducció completa als principis de l'epigenètica, els mecanismes epigenètics, els patrons d'herència i les metodologies de recerca", afirma l'investigador de l'ICM-CSIC Francesc Piferrer, autor i editor de l'obra juntament amb Hanping Wang, de la Universitat Estatal d'Ohio (EEUU).

El llibre, que ha trigat gairebé tres anys a completar-se, recull també els últims avenços en investigació epigenètica que es poden aplicar a la producció aqüícola. En concret, el llibre proporciona informació detallada sobre diversos aspectes de l'epigenètica en aqüicultura, entre els quals figuren la reproducció, la determinació del sexe, la regulació del creixement, la programació nutricional, la resistència a les malalties, la resposta a l'estrès i d'altres.

Amb tot, l'obra pretén convertir-se en una guia de referència per a investigadores i investigadors, així com per als estudiants de ciències del mar, oceanografia, aqüicultura, ciències ambientals i producció d'aliments. Així mateix, s’espera que les conclusions puguin impulsar innovacions en les pràctiques aqüícoles i promoure’n la sostenibilitat.

"Aquest llibre  representa un excel·lent recurs per a qualsevol que vulgui explorar la situació actual, els reptes i les perspectives de l'epigenètica en els diferents tipus d’organismes aquàtics, la producció aqüícola i la gestió i conservació dels recursos aquàtics", conclou Piferrer.