Notícies | 26 Novembre 2021

La BioMARató detecta 24 espècies exòtiques al litoral català

Share

Així mateix, aquest esdeveniment de ciència ciutadana ha registrat observacions de dues espècies que no s'havien localitzat fins ara a Catalunya.

Han participat 117 persones que han recollit més de 10,000 observacions/ Anèl·lides - Serveis Ambientals.
Han participat 117 persones que han recollit més de 10,000 observacions/ Anèl·lides - Serveis Ambientals.

La BioMARató, un esdeveniment de ciència ciutadana que va organitzar diverses activitats de snorkel i submarinisme durant l’estiu, ha detectat 24 espècies exòtiques al llarg del litoral català. Es tracta d’una iniciativa coordinada per un dels grups de recerca de l’ICM en el marc del projecte europeu Cos4Cloud. L’activitat ha comptat amb el suport de les científiques i científics del centre per analitzar les observacions d’espècies marines que van enviar més d'un centenar de voluntaris i voluntàries.

Les fotografies i identificacions d'espècies es van realitzar a diverses localitats de la Costa Brava, la Costa Daurada i les platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. A part de la identificació de 24 espècies exòtiques, entre els resultats de la BioMARató destaca el cas de dos organismes marins que fins ara no havien estat localitzats a Catalunya: el blènnid Hypleurochilus bananensis i el mol·lusc Laona ventricosa.

Les observacions ja estan validades i a la disposició de tota la comunitat científica a la plataforma de ciència ciutadana Natusfera i, segons apunta Jaume Piera, investigador de l’ICM, associat al CREAF i coordinador del projecte europeu Cos4Cloud, “podran utilitzar-se per qualsevol recerca de l'ecosistema marí i per millorar les polítiques de gestió d’algunes espècies”.

Sobre  aquest tipus d'esdeveniments, Piera destaca que “a més de ser una font valuosa de dades, són una forma molt efectiva de promoure la conservació de l'ecosistema marí i conèixer la seva riquesa”.

Espècies exòtiques i invasores a la costa catalana

Entre les 24 espècies exòtiques que els participants van localitzar es troben l'alga vermella Asparagopsis armata i l'alga verda Caulerpa cylindracea, ambdues es van introduir en el mediterrani des d'Austràlia i es consideren invasores. Les dues suposen un perill per a les espècies natives, ja que competeixen amb elles per l'espai i els recursos. En concret, la Caulerpa cylindracea suposa una amenaça per a les prades de Posidonia oceanica i Cymodocea nodosa, dues espècies protegides.

A més, s'ha detectat el cranc Percnon gibbesi, d'origen atlàntic que també es considera invasor. Aquesta espècie s'està estenent ràpidament al litoral i és portador de nous paràsits que poden afectar els crancs autòctons.

Altres espècies exòtiques, però no invasores, de les quals s’han registrat observacions figuren el corall madreporari Oulastrea crispata, la medusa Phyllorhiza punctata i l'esponja Paraleucilla magna.

L’investigador de l’ICM Xavier Salvador, que s'ha encarregat de revisar, validar i analitzar les observacions, aclareix que “les espècies exòtiques o al·lòctones són totes aquelles que han arribat o hem introduït, voluntària o involuntàriament, a llocs fora del seu ecosistema, però no totes tenen perquè ser invasores, ja que moltes s'estableixen en petites poblacions i no afecten de manera significativa  l’entorn”. Les espècies considerades invasores, afegeix Salvador, “són només les que s'adapten, competeixen amb les espècies autòctones de la zona i poden arribar a desplaçar-les”.

Dues noves cites

També s'han reportat dues observacions d'organismes que fins ara no s'havien citat al territori: l’Hypleurochilus bananensis, un blènnid del qual només es coneixen unes poques poblacions en l’àmbit espanyol, i el mol·lusc Laona ventricosa, espècie originària de l'oceà Atlàntic nord i que al Mediterrani fins ara només s'havia trobat a Andalusia.

BioMARató, platges amb vida

L'objectiu de la BioMARató era fotografiar el màxim d'éssers vius de la costa catalana, identificar l'espècie i pujar-la a la plataforma de ciència ciutadana Natusfera. Per aquest motiu es van organitzar diverses activitats de submarinisme i snorkel a l'Ametlla de Mar, Lloret de Mar, Calonge i Sant Antoni, Badalona, Sant Adrià del Besòs i la platja de la Barceloneta.

En total hi han participat 117 persones que han recollit més de 10,000 observacions de 1061 espècies diferents. La provincia que ha recollit més fotografies és Girona, amb 4639 observacions, seguida de Barcelona, amb 3562, i Tarragona, amb 1822. La província en la qual s'han reportat més espècies diferents és Girona (534),  seguida de les 496 espècies identificades a Barcelona i les 312 reportades a Tarragona.

Els centres de submarinisme i divulgació del medi marí que han organitzat les activitats afirmen que “conèixer les espècies marines i saber identificar-les, ajuda a sensibilitzar a la societat sobre la importància d'aquestes i la seva cura. Així mateix, és important perquè percebin la mar com a un sistema viu ric, molt pròxim i moltes vegades desconegut”.

En aquest sentit, Olivia Álvarez, una de les voluntàries que ha recollit més observacions a la província de Barcelona, comenta que “Barcelona té molta vida marina, més de la que pensava. Em va sorprendre trobar un cavall marí a la platja de Sant Sebastià, tenim molta diversitat biològica i no en som conscients!”. Per a Oriol Deu, un altre dels participants més actius, “la ciència ciutadana crea un vincle visible i pròxim entre la ciència i la societat”.

L'esdeveniment de la BioMARató l’ha liderat el projecte europeu Horizon2020 Cos4Cloud, una iniciativa que coordina l’ICM. Tanmateix, també ha comptat amb la col·laboració de l'empresa Anèl·lides – Serveis ambientals marins, l'associació mediambiental Xatrac, dos centres de submarinisme: Oceànics, i Plàncton Diving i l'ajuntament de Calonge i Sant Antoni, que van organitzar les diverses activitats d’esnòrquel i submarinisme a l'estiu.