Dins d'aquest projecte, l'ICM-CSIC coordina la component d'anàlisi de flux de dades en el monitoratge de la biodiversitat marina associat a l'Estratègia Marina.
L’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) ajudarà a harmonitzar el monitoratge de la biodiversitat marina en el marc d'una col·laboració històrica batejada amb el nom de Marine Biodiversity Monitoring Harmonisation (MBM). La iniciativa, liderada pel Centre Comú d'Investigació de la Comissió Europea sota el paraigua de l'Agència Executiva Europea de Clima, Infraestructures i Medi Ambient (CINEA), pretén harmonitzar i millorar la manera en què s'avalua la biodiversitat marina a Europa.
Dins d'aquest projecte, l'ICM-CSIC coordina la component d'anàlisi de flux de dades en el monitoratge de la biodiversitat marina associat a la Directiva Marc sobre l'Estratègia Marina de la Unió Europea (UE). Per a Vanessa-Sarah Salvo, investigadora principal del projecte,
"Formar part de l'MBM representa una oportunitat única per treballar de manera participativa en les solucions dirigides a eliminar els buits d'informació referents al monitoratge de la biodiversitat marina".
La iniciativa aprofundeix en tres àmbits concrets: les metodologies de mostreig per un total de 13 grups taxonòmics, alguns d'ells de gran importància ecològica i comercial; l'anàlisi de les mateixes en termes d'eficiència, precisió, consistència, escalabilitat, adaptabilitat, compatibilitat, desenvolupament i requisits de la UE; i la definició de l'estat de l'art dels repositoris i bases de dades relacionats.
Concretament, el personal de l'ICM-CSIC implicat en el projecte treballarà intensament en els pròxims mesos en el desenvolupament d'un enfocament integrat i sistèmic de la recollida de dades, incloent-hi metodologies emergents com l'eDNA o els mostrejos de ciència ciutadana.
"Volem definir millor el flux de dades, des del monitoratge fins a la presa de decisions, sobre la conservació dels ecosistemes marins", assenyala Salvo en aquest sentit. Segons la investigadora, "aquesta tasca contribuirà significativament a la configuració de polítiques per garantir que les dades de biodiversitat marina siguin més precises, fiables i consistents a tota Europa".
Treballant en el futur del monitoratge
Les primeres activitats del projecte, que s'estendrà fins al desembre de 2024, van tenir lloc a principis d'aquest mes de juny, i van recaptar una gran participació. Entre elles destaca un taller en línia al qual van acudir més de 100 experts en biodiversitat marina i ciència de dades i que pretenia crear un diàleg entre la comunitat científica, responsables polítics i representants d'agències regionals i internacionals per arribar a un consens sobre l'ús i l'accessibilitat de les bases de dades de biodiversitat marina.
Així mateix, de cara a finals d'any està previst un segon taller sobre el futur del monitoratge de la biodiversitat marina a Europa que tindrà lloc a Sitges els pròxims 5-7 de novembre de 2024. En aquesta ocasió, els equips de coordinació de l'estudi i experts es reuniran per intentar formular solucions concretes en el monitoratge de biodiversitat marina associat a les directives.
Segons Esther Garcés (ICM-CSIC), una de les coordinadores del projecte:
"Els reptes són significatius, però la col·laboració i l'intercanvi de coneixements entre els diversos socis durant els primers tallers van ser prometedors. Estem establint les bases per caracteritzar la variabilitat de la diversitat dels hàbitats marins i, alhora, que aquestes dades serveixin per complir amb els objectius reguladors."
Amb tot, el projecte s'erigeix com una eina fonamental per donar suport als ambiciosos objectius de biodiversitat i mediambientals de la Unió Europea per a 2030, i especialment els definits en la missió “Restaurar els nostres oceans i aigües”.
Entre els socis de la iniciativa figuren la consultora ACTeon (França), l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC, Espanya), el Marine Institute de la Universidad de Tartu (Estònia) i el departament de Marine Sciences de la Universidad d’Aegean (Grècia).