Notícies | 28 Juliol 2021

L'ICM instal·la a Palamós una estació per detectar canvis a la línia de costa amb l’ajuda de la ciutadania

Share

L’equip investigador pretén comprendre i preveure com canviaran les platges de la Costa Brava en les pròximes dècades.

El sistema és una alternativa complementària a les estacions de monitoratge fixes / ICM-CSIC
El sistema és una alternativa complementària a les estacions de monitoratge fixes / ICM-CSIC

El passat mes de juny, l'Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona va instal·lar, en el marc del projecte MOCCA del Pla Nacional, una estació de tipus CoastSnap per monitorar, amb l'ajuda de la ciutadania, l'evolució de la línia de costa a la platja del Castell (Palamós).

Aquesta estació consta d'un petit faristol, de la mida d'un DIN-A4, amb vistes sobre la platja i servirà perquè tot aquell que passi per allà pugui fer les seves fotografies i enviar-les a l'ICM. Gràcies a l'anàlisi d'aquestes instantànies, l’equip investigador podrà advertir els canvis que ha experimentat la línia de costa en aquest punt de la Costa Brava.

"L'objectiu final del projecte és entendre, tant la reacció de la platja davant de tempestes, és a dir, com s'erosiona i es recupera després aquestes, com l'evolució de la línia de costa a llarg termini", explica Gonzalo Simarro, un dels investigadors de l'ICM a càrrec del projecte.

Aquesta tècnica que consisteix a fer fotos de la platja de forma repetida des d'un mateix punt ha estat utilitzada per les investigadores i investigadors de l'ICM en altres ocasions per mesurar l'impacte d'algunes tempestes sobre la costa. Un dels principals avantatges és que permet determinar la posició de la línia de costa a partir de les fotografies amb una precisió similar a la dels equips professionals de topografia.

"Aquest sistema és una alternativa complementària a les estacions de monitoratge fixes i també és d'interès en llocs on el desplaçament des dels centres de recerca per obtenir observacions no pugui realitzar-se amb la freqüència necessària", assenyala Ruth Durán, una altra de les investigadores de l'ICM involucrades en el projecte.

D'altra banda, Durán subratlla que, "en aquest tipus de projectes, la coordinació tant en l'àmbit internacional com nacional -acaba de concedir-se un projecte en el qual participen, a part de l'ICM, centres de Galícia, Andalusia i Balears- facilita que s'estableixin els protocols necessaris per a l'obtenció de dades de qualitat".

Durant aquest primer mes els investigadors han rebut desenes de fotografies que són per a ells dades costaneres molt valuosos gràcies als que pretenen comprendre i preveure com canviaran les platges de la Costa Brava en les pròximes dècades.

CoastSnap va néixer el 2017 com un projecte pilot entre el Laboratori d'Investigació de l'Aigua de la UNSW i el Departament de Planificació, Indústria i Medi Ambient de Nova Gal·les de Sud (Austràlia). En aquest cas es van instal·lar dues estacions CoastSnap a les platges de nord de Sydney amb l'objectiu de desenvolupar algoritmes per cartografiar els canvis en la línia de costa a partir d'imatges fetes per la ciutadania.

Ara, a més d'Austràlia, CoastSnap compta amb estacions de monitoratge de la línia de costa als Estats Units, el Regne Unit, Bèlgica i Espanya, entre altres.

Projectes de ciència ciutadana com aquest posen de relleu que la ciutadania pot exercir un paper clau per donar continuïtat a sèries històriques el valor de les quals resideix en el fet que l'adquisició de les dades es fa sempre de la mateixa manera i de forma continuada.