Notícies | 12 Abril 2024

Una delegació xinesa d’alt nivell visita l’ICM en el marc de la Conferència del Decenni de l’Oceà 2024

Share

La delegació ha estat encapçalada pel viceministre de Recursos Naturals de la Xina, Sun Shuxian, que ha estat rebut per Javier Moreno, vicepresident de Relacions Internacionals del CSIC i la direcció de l’ICM.

La visita de la delegació xinesa ha permès reforçar els vincles existents entre l'ICM i les diverses institucions de recerca xineses / ICM-CSIC.
La visita de la delegació xinesa ha permès reforçar els vincles existents entre l'ICM i les diverses institucions de recerca xineses / ICM-CSIC.

Una delegació xinesa d’alt nivell encapçalada pel viceministre de Recursos Naturals, i director de l’Administració Oceànica Estatal de la Xina, Sun Shuxian, ha visitat aquest divendres l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) en el marc de la celebració a Barcelona de la Conferència del Decenni de l’Oceà 2024. Completaven aquesta delegació representants dels departaments de Rehabilitació Ecològica Territorial i Espacial, Gestió de Zones Marines i Terrestres i Cooperació Internacional; els directors del Primer i Segon Institut d’Oceanografia del país i Hu Aimin i Liang Juan, el cònsol i el vicecònsol general de la Xina a Barcelona, respectivament.

A l’ICM-CSIC han estat rebuts per Javier Moreno, vicepresident de Relacions Internacionals del CSIC; Valentí Sallares, director de l'ICM-CSIC; Marta Vendrell, directora general de l'ICM-CSIC; Francesc Piferrer, vicedirector de Transferència de Coneixement de l’ICM-CSIC i Marta Coll, vicedirectora d'Estratègia Científica de l’ICM-CSIC.

La visita ha començat amb una breu presentació de l’Institut i dels projectes que manté amb diversos centres de recerca xinesos dins els camps de l’aqüicultura i la teledetecció de l’oceà. Seguidament, la delegació ha visitat el servei de microscòpia electrònica i òptica, la zona d'aquaris experimentals i el servei d'enginyeria oceanogràfica de l’ICM-CSIC.

"La reunió amb el viceministre de Recursos Naturals, Sun Shuxian, i la resta de la delegació xinesa ha estat molt positiva i ha permès reforçar els vincles existents entre l'ICM i les diverses institucions de recerca xineses presents a la reunió, així com explorar noves possibilitats de col·laboració en el marc dels reptes del Decenni de l’Oceà, en particular en els camps de l’aqüicultura sostenible i la teledetecció dels oceans", ha explicat Valentí Sallares, director de l’ICM-CSIC.

Amb tot, la visita, amb representants de les entitats en ciències del mar més prestigioses i rellevants de la Xina, veus molt respectades a nivell de ciència oceànica internacionalment, ha suposat una autèntica oportunitat per augmentar les col·laboracions científiques entre l’ICM i el país asiàtic.

Durant la seva estada a Barcelona, el viceministre ha participat també en la sessió inaugural de la Conferència, en què ha subratllat els grans reptes a què s’enfronta l’oceà i la necessitat de trobar les ganes i els mitjans per a superar-los. Així mateix, ha fet referència al compromís de Xina per proporcionar la ciència oceànica que necessitem per a l’oceà que volem. 

En aquest sentit, ha mencionat el centre col·laborador del Decenni de l’Oceà del qual disposen dedicat a l’estudi de la interacció atmosfera-oceà, que engloba 5 programes, un dels quals està relacionat amb la gestió de la costa i està perfectament alineat amb Ocean Cities, una xarxa internacional liderada per l’ICM-CSIC i recolzada per les Nacions Unides per impulsar les ciutats oceàniques sostenibles.

A part d’aquesta delegació, l’ICM-CSIC ha rebut aquesta setmana una altra visita xinesa encapçalada per Chen Qizhen, director adjunt del Ministeri de Ciència i Tecnologia xinès, i Wang Wentao, el director de la Divisió Oceànica del mateix ministeri. La trobada ha estat coordinada per la Fundació Nacional de Ciències Naturals de la Xina, un “Decade Implementing Partner” del Decenni de l’Oceà de l’ONU. Finalment, en l’àmbit espanyol, destaca la visita a l’ICM-CSIC durant la Conferència de la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant

En global, la Conferència del Decenni de l'Oceà 2024 ha reunit aquesta setmana a governs, experts de diferents àmbits, sectors marítims, universitats, onegés, el sector privat i la societat civil, la qual cosa ha generat un gran interès internacional, amb més de 1500 assistents de més de 120 països i la intervenció de més de 40 ponents.

El resultat de la trobada ha estat la Declaració de Barcelona, un document que reclama que s'ajuntin esforços a escala planetària per definir com s'han de gestionar els oceans en el futur. Així mateix, demana augmentar les inversions en ciència marítima per dissenyar les polítiques globals que s'hi apliquen i per garantir la sostenibilitat de les activitats humanes als oceans. Per últim, la Declaració fa una tercera reclamació general: que s'aprofitin totes les oportunitats per visibilitzar i difondre les conclusions que vagin sortint de la feina dels participants en la Dècada del Decenni de l’Oceà 2021-2030.