Investiguem la fisiologia reproductiva dels peixos, centrant-nos en la determinació i la diferenciació del sexe, la regulació de la producció d'esperma i la funció masculina. Caracteritzem les influències internes i ambientals en aquests processos clau per a la supervivència de les espècies.
Les línies de recerca principals són:
- Determinació del sexe. Estudi de les influències genètiques, epigenètiques i ambientals que regeixen el procés de determinació i diferenciació del sexe als peixos.
- Epigenètica ambiental. Estudi de les influències intrínseques i extrínseques en l'establiment, l'herència i la reprogramació de marques epigenètiques.
- Sistemes sexuals. Estudi de les forces selectives que expliquen la distribució i transicions evolutives entre els principals sistemes sexuals trobats als peixos.
- Sincronització de l'espermatogènesi. Desenvolupem eines biotecnològiques per contrarestar la poca producció d'esperma de molts peixos plans cultivats, fet que suposa un obstacle per als mètodes de fertilització in vitro en aqüicultura.
- Endocrinologia molecular de l'espermiogènesi. Investiguem les bases moleculars de l'espermiogènesi amb la finalitat d'augmentar tant la quantitat com la qualitat dels espermatozoides.
Utilitzem un enfocament que inclou tant la fisiologia i endocrinologia clàssiques com la biologia cel·lular i molecular, genòmica, epigenòmica i transcriptòmica. Comprendre com es regula la reproducció és essencial si volem controlar-la a l'aqüicultura. Per últim, la comprensió de la variabilitat reproductiva també és important per a la biologia de la conservació.
El grup té una forta projecció internacional i compta amb diverses publicacions a revistes d'alt impacte com Nature Communications, PNAS, PLoS Genetics i Molecular Biology and Evolution.