Grup de recerca

Grup de Biologia de la Reproducció

Biology of Reproduction group

Ens centrem en les influències intrínseques i ambientals en la reproducció dels peixos

Default Image

El Grup de Biologia de la Reproducció (GBR), establert el 1997, és un grup de recerca dinàmic i consolidat del Departament de Recursos Marins Renovables de l'ICM que se centra principalment en diferents aspectes de la reproducció dels peixos. Els seus objectius específics són: a) l'estudi de les influències internes (genotip, condició fisiològica, edat) i ambientals (temperatura, estrès, patògens) en els mecanismes moleculars responsables del desenvolupament sexual; b) l'estudi de les interaccions entre els sistemes immunològic i reproductiu; c) el desenvolupament de marcadors indicatius d'exposició a condicions ambientals anormals, sexe, edat, resposta a l'estrès i salut en els peixos; d) el desenvolupament, en estreta cooperació amb el sector privat, de protocols per al control de la reproducció en l'aqüicultura; i e) l'estudi de l'evolució de diferents estratègies reproductives en peixos d'importància econòmica. Per aconseguir aquests objectius, utilitzem una àmplia gamma de mètodes que inclouen experiments en aquaris en condicions controlades, mètodes fisiològics, moleculars, genòmics, epigenòmics, transcriptòmics i metabolòmics, així com mètodes filogenètics comparatius. Les espècies en què ens centrem normalment són rellevants per a la piscicultura: llobarro, turbot i llenguado senegalès. El peix zebra s'utilitza com a model, i disposem d'una àmplia base de dades sobre aspectes filogenètics, ecològics, d'història de la vida i relacionats amb la reproducció que abasta milers d'espècies de peixos utilitzades per abordar qüestions sobre l'evolució dels patrons sexuals. Els objectius esmentats són de gran interès per a les àrees de Ciències Agràries i Recursos Naturals del CSIC. L'èmfasi en els mecanismes de regulació epigenètica és clau per comprendre com es desenvolupa el fenotip a partir de la informació genòmica i ambiental, particularment en un context de canvi global. Comprendre com es regula la reproducció és essencial si volem controlar-la en l'aqüicultura. Finalment, la comprensió de la variabilitat reproductiva també és important per a la biologia de la conservació.

 

RESEARCHERS
00
PUBLICATIONS*
18
FUNDING*
737
K€
* Data from the last four years

Membres del grup

Informació més relevant

Destacats

Grup d'Excel·lència, segons la pròpia avaluació de l'CSIC realitzada per revisors externs.

Grup d'Investigació Consolidat "Fisiologia i Genòmica de Peixos: Aplicacions a l'aqüicultura" finançat per la Generalitat de Catalunya des de 2005. Coordinador: Francesc Piferrer.

Publicació en revistes com Bioessays, BMC Genomics, Molecular Ecology Resources, Epigenetics & Chromatin, Molecular Biology and Evolution, Nature Communications, PLoS Genetics, Proceedings of the National Academy of Sciences of The United States of America i Reviews in Aquaculture.

Patents ÉS 2346122B1 "Mètode per al control tèrmic de les proporcions de sexes en el llobarro", EP 18.382.646 "Mètode per a la predicció de el sexe en peixos" i desenvolupament del primer rellotge epigenètic en peixos del món.

El grup va rebre el Premi Jacumar a la millor investigació en aqüicultura el 2013, atorgat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Francesc Piferrer va ser elegit membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona el 2019 i va rebre el Premi d'Investigació 2020 de Col·legi de Biòlegs de Catalunya, en reconeixement a la seva trajectòria professional i a les seves contribucions en el camp de la biologia reproductiva i l'epigenètica dels peixos.

 

 

Publicacions
 • Anastasiadi, Dafni; Esteve-Codina, Anna; Piferrer, Francesc;
  2018

  Consistent inverse correlation between DNA methylation of the first intron and gene expression across tissues and species

  Epigenetics and Chromatin 11(1): 37 (2018)
  http://dx.doi.org/10.1186/s13072-018-0205-1
 • Barrachina, Ferran; Anastasiadi, Dafni; Jodar, Meritxell; Castillo, Judit; Estanyol, Josep M.; Piferrer, Francesc; Olivar, Rafael;
  2018

  Identification of a complex population of chromatin-associated proteins in the European sea bass (Dicentrarchus labrax) sperm

  Systems biology in reproductive medicine 64(6): 502-517 (2018)
  http://dx.doi.org/10.1080/19396368.2018.1482383
 • Anastasiadi, Dafni; Vandeputte, M.; Sánchez Baizán, Núria; Piferrer, Francesc;
  2018

  Dynamic epimarks in sex-related genes predict gonad phenotype in the European sea bass, a fish with mixed genetic and environmental sex determination

  Epigenetics 13(9): 988-1011 (2018)
  http://dx.doi.org/10.1080/15592294.2018.1529504
Projectes
Contractes