Els ecosistemes marins, les seves poblacions i hàbitats es troben afectats per una àmplia gamma de factors, tant d'origen natural (canvis ambientals, estacionalitat, riscos naturals) com a antropogènics (activitat pesquera, pèrdua d'hàbitat, canvi climàtic).
La missió del grup és proporcionar la base científica per a l'ús sostenible i la conservació dels recursos marins vius i els seus hàbitats. La recerca se centra en l'estudi de l'estructura i dinàmica dels diversos components dels ecosistemes marins, des de les espècies fins a les comunitats i des de la zona litoral fins a les aigües profundes. La recerca es desenvolupa principalment, però no de manera exclusiva, en la mar Mediterrània. L'enfocament adoptat és original, basat en dades de camp procedents de campanyes oceanogràfiques multidisciplinàries, experimentació de laboratori, anàlisis empíriques i models.
El grup reuneix una àmplia experiència, des de la taxonomia de la fauna marina i la dinàmica de les seves poblacions fins a l'ecologia de les seves comunitats i la pesca. La nostra recerca abasta des de les primeres etapes del cicle de vida dels organismes fins als adults, i des dels ambients pelàgics fins als bentònics, considerant des de l'organisme (morfologia, fisiologia i comportament) fins a la comunitat (estructura funcional, biodiversitat, xarxes tròfiques).
És notable el paper actiu del grup en la interfície ciència-política pesquera en proporcionar suport científic a les polítiques pesqueres i ambientals a nivell nacional i europeu, incloent resultats de models quantitatius de predicció i assessorament de pesqueres.
Els objectius específics se centren en:
- Biodiversitat marina: processos que afecten la riquesa, abundància i patrons funcionals i de distribució d'espècies.
- Processos físics i biològics que condicionen la dinàmica de les espècies marines i l'estructura de les comunitats a diferents escales temporals, així com el seu vincle amb el canvi climàtic.
- Interaccions d'espècies en un entorn canviant: estructura de la xarxa tròfica marina i impacte d'espècies invasores.
- Impacte antropogènic, en particular activitats pesqueres, sobre organismes explotats i no explotats i els seus hàbitats, amb l'objectiu d'aconseguir una gestió sostenible dels ecosistemes marins.
- Modelització bioeconòmica de pesqueres, considerant la dinàmica de les flotes pesqueres, canvis en els factors de producció i avaluació de la viabilitat de les pesqueres davant escenaris de canvi global.
- Interfície ciència-política pesquera: definició i seguiment dels plans de gestió de la pesca i el paper de les àrees marines protegides en la conservació d'espècies i hàbitats.